streda 13. apríla 2016

Ako pozorovať sovy

Po západe Slnka
Ľudia by často chceli vykonávať veľa činností, často ale nevedia ako začať. Tu ponúkam jednoduchý návod ako na pozorovanie sov. V prvom rade si treba uvedomiť, že väčšina pozorovaní bude skôr o počúvaní a určovaní hlasov. Väčšina sov sa ozýva až po zotmení, aj naša aktivita bude teda smerovať do tohto času keď sú sovy aktívne.

Aby sme boli úspešní a sovy aj zaznamenali musíme mať patričné znalosti kedy sú ktoré druhy aktívne, a najmä kedy prebieha tok či kedy vyháňajú mladé jedince z teritórií. Ak toto vieme, mali by sme poznať v akom biotope sovy môžeme očakávať a na záver potrebujeme vhodnú výstroj. O druhoch sa dá dočítať a naštudovať základné informácie v rámci tohto blogu v sekcii Druhy. Spravidla tok začína skoro, pri druhoch ako sova obyčajná od polovice februára. V tomto období - od konca zimy do jari sú sovy najaktívnejšie, často sa ozývajú a chránia si teritórium. V lete je aktivita utlmená, spravidla kŕmia vylietané mláďatá a druhý vrchol v hlasovej aktivite prichádza na jeseň, resp. koncom leta. Čiže jar a jeseň sú obdobiami kedy je najľahšie zistiť prítomnosť sov na lokalite. V zime je výhoda, že listnaté lesy sú bez listov. Práve vtedy môžeme sovy ľahšie spozorovať ako odpočívajú počas dňa schované v dutine či v korune stromu. V tomto období je dobré hľadať dutiny v stromoch, predovšetkým v miestach kde sme predtým počuli sovu. Veľa druhov sa ozýva aj krátko po západe slnka, preto je dobré niekedy ak sme v teréne počkať aspoň pol hodinu po západe slnka na lokalite.

Foto: David
Čo sa týka vybavenia, to je jednoduché a nemusíme mať ani ďalekohľad.
Základom je mať dobré oblečenie - v noci sa v prechodnom období výrazne ochladzuje. Potom je potreba mať dobrú baterku - ideálne dve - jednu čelovku a jednu ručnú, ktorá poskytne vyšší dosah svetla. Z čeloviek je dobré si vybrať typ na jednu alebo dve AA batérie - je to praktické a lepšie sa dobíjajú v páre ako 3 AA či AAA batérie. Z nabíjateľných akumulátorov sú dobré Sanyo - teraz už Panasonic. Svetlo z čelovky nemusí byť prehnane silné ani s veľkým dosvitom, stačí aj 30 metrov dosvit - aby sme nerušili okolie. Druhá ručná baterka (svietidlo) by naopak mala mať aj možnosť veľkého dosahu (aspoň 50 metrov) a výkon viac ako 200 lumenov, aby sme vedeli identifikovať aj vzdialenejšie objekty v teréne. Ak navštevujeme chladné oblasti najmä v zime je dobré mať topánky s tepelnou vložkou - ak stojíme na mieste nebude nám zima na nohy. Z príslušenstva nám poslúži diktafón alebo smartfón - na nahrávanie hlasov. V prípade, že nerobíme výskum, len chceme pozorovať sovy tak nepoužívame nahrávky na privábenie sov. Je to rušivý vplyv a zbytočne ich týmto stresujeme. Dobré je z mapy či pomocu GPS zistiť súradnice miesta skadiaľ sledujeme lokalitu a zároveň mať kompas (napr. na hodinkách) pre určenie smeru skadiaľ sme počuli sovu. Následne odhadneme vzdialenosť a zapíšeme si uvedené údaje a doma na mape alebo v PC zameriame polohu jedinca.

Ak nemáme čas, prípadne sa nevieme dostať z lokality v noci, dá sa zistiť prítomnosť sov aj pomocou akustického monitoringu. V tomto prípade použijeme diktafóny - ktoré osadíme do nepremokavých púzdier a zamaskujeme ich. Viac o akustickom monitoringu tu. Z osvedčených typov sú dobrou voľbou stereo diktafóny Olympus.